Све категорије
Хунан Хуацхенг Биотецх, Инц.
Почетна> колеџ

Које су предности екстракта црвене детелине?

Време: КСНУМКС-КСНУМКС-КСНУМКС Хитови : 46

Екстракт црвене детелине (Променсил или Менофлавон) су изофлавони укључујући изофлавоне соје у малим количинама и неке сличне структуре као што је Биоцханин А; која се користи као терапија за менопаузу, чини се да црвена детелина има мање, али непоуздане предности у побољшању здравља и смањењу валунга.


Шта је екстракт црвене детелине?

Екстракт црвене детелине (РЦЕ) се односи на било који екстракт који се узима из биљке црвене детелине, ботанички познате као трифолиум пратенсе, који је добар природни извор молекула изофлавона. Постоји неколико производа марке РЦЕ (Променсил, Менофлавон, итд.) који изолују изофлавоне за које се сматра да су биоактивни, а то се углавном односи на два сојина изофлавона који се такође налазе у овој биљци (генистеин и даидзеин) и два структурно слична метилована изофлавона позната као биоханин А и формононетин. Конкретно, биоханин А је само метиловани генистеин (и може произвести генистеин у телу када се прогута), док је формононетин метиловани даидзеин (такође може произвести даидзеин у телу након ингестије). РЦЕ, и његови брендирани производи, препоручују се за лечење менопаузе или симптома астме.


Потенцијалне користи

Упркос ограниченим научним доказима, црвена детелина се користи за лечење разних стања.Остеопороза је стање у којем ваше кости показују ниску минералну густину костију (БМД) и постају слабе (3 Поуздани извор).


Како жена достигне менопаузу, пад репродуктивних хормона - наиме естрогена - може довести до повећаног промета костију и смањења БМД (4, 5).


Црвена детелина садржи изофлавоне, који су врста фитоестрогена — биљног једињења које може слабо да опонаша естроген у телу. Нека истраживања су показала везу између уноса изофлавона и смањења ризика од остеопорозе (6, 7, 8).


Студија из 2015. на 60 жена у пременопаузи открила је да је узимање 5 унци (150 мл) екстракта црвене детелине који садржи 37 мг изофлавона дневно током 12 недеља довело до мањег губитка БМД у лумбалној кичми и врату, у поређењу са плацебо групом (9 Поуздани извор) .


Старије студије су такође показале побољшање БМД након узимања екстракта црвене детелине (10, 11).


Међутим, студија из 2015. на 147 жена у постменопаузи открила је да узимање 50 мг црвене детелине дневно током 1 године није довело до побољшања БМД-а, у поређењу са плацебо групом (12 Поуздани извор).


Слично томе, друге студије нису успеле да открију да црвена детелина може да помогне у лечењу БМД (13, 14).


Због великог броја супротстављених студија, потребно је више истраживања.Верује се да висок садржај изофлавона црвене детелине помаже у смањењу симптома менопаузе, као што су таласи врућине и ноћно знојење.


Две прегледне студије су откриле да 40–80 мг црвене детелине (Променсил) дневно може помоћи у ублажавању таласа врућине код жена са тешким симптомима (5 или више дневно) за 30–50%. Ипак, многе студије су финансирале компаније за додатке, што може довести до пристрасности (14 Поуздани извор, 15 Поуздани извор).


Друга студија је приметила смањење таласа врућине за 73% у року од 3 месеца након узимања суплемента који садржи бројне биљке, укључујући црвену детелину. Ипак, због великог броја састојака, непознато је да ли је црвена детелина играла улогу у овим побољшањима (16 Поуздани извор).


Црвена детелина је такође показала благо побољшање у другим симптомима менопаузе, као што су анксиозност, депресија и сувоћа вагине (14, 17, 18).


Ипак, бројне студије нису показале побољшање симптома менопаузе након узимања црвене детелине, у поређењу са плацебом.


Тренутно нема јасних доказа да ће суплементација црвеном детелином побољшати симптоме менопаузе. Потребно је квалитетније истраживање треће стране.Екстракт црвене детелине се користи у традиционалној медицини за унапређење здравља коже и косе.


У рандомизираној студији на 109 жена у постменопаузи, учесници су пријавили значајна побољшања у текстури косе и коже, изгледу и укупном квалитету након узимања 80 мг екстракта црвене детелине током 90 дана.


Друга студија на 30 мушкараца показала је 13% повећање циклуса раста косе (анаген) и 29% смањење циклуса губитка косе (телоген) када је 5% екстракт црвене детелине нанесен на кожу главе током 4 месеца, у поређењу са плацебо група.


Иако обећавајуће, потребно је више истраживања.Нека прелиминарна истраживања су показала да црвена детелина може побољшати здравље срца код жена у постменопаузи.


Једна студија из 2015. на 147 жена у постменопаузи указала је на смањење ЛДЛ (лошег) холестерола од 12% након узимања 50 мг црвене детелине (Римостил) дневно током 1 године.


Један преглед студија код жена у постменопаузи које су узимале црвену детелину током 4-12 месеци показао је значајно повећање ХДЛ (доброг) холестерола и смањење укупног и ЛДЛ (лошег) холестерола.


Међутим, преглед из 2020. открио је да црвена детелина није смањила ЛДЛ (лош) холестерол или повећала ХДЛ (добар) холестерол.


Упркос неким обећавајућим резултатима, аутори су тврдили да су многе студије биле мале величине узорка и да им је недостајало одговарајуће заслепљивање. Због тога су потребна квалитетнија истраживања.


Штавише, ове студије су спроведене код старијих жена у менопаузи. Дакле, није познато да ли се ови ефекти односе на општу популацију.Многи заговорници црвене детелине тврде да може помоћи код губитка тежине, рака, астме, великог кашља, артритиса и других стања.


Међутим, ограничени докази показују да црвена детелина помаже код било које од ових болести.Црвена детелина се обично налази као додатак или чај користећи врхове сувог цвећа. Такође су доступни у тинктурама и екстрактима. Можете их купити у већини продавница здраве хране или на мрежи.


Већина додатака црвене детелине налази се у дозама од 40–80 мг на основу клиничких истраживања и података о безбедности. Стога, обавезно пратите препоручену дозу на паковању.


Да бисте направили чај од црвене детелине, додајте 4 грама осушених цветова (или кесице чаја од црвене детелине) у 1 шољу (250 мЛ) кључале воде и оставите да одстоји 5-10 минута. Због извештаја о нежељеним ефектима са 5 шољица (1.2 литра) дневно, најбоље је ограничити дневни унос на 1–3 шоље (240–720 мЛ).


Иако многи људи уживају у чају од црвене детелине, никакви подаци не показују да он има исте потенцијалне ефекте на здравље као и концентрисани облици црвене детелине, као што су суплементи и екстракти.

Претходна: Ефекти екстракта боровнице за очи

следећи: Сазнајте више о екстракту гинсенга за 3 минута