Све категорије
Хунан Хуацхенг Биотецх, Инц.
Почетна> колеџ

Која је разлика између шећера без шећера и без доданог шећера?

Време: КСНУМКС-КСНУМКС-КСНУМКС Хитови : 25

Разумевање тврдњи о шећеру на паковању

Чини се да нам храна и пиће понекад готово разговарају са полица продавница. „Псст, пазиш на своју тежину? Провери ме!" „Смањивање шећера? Ја сам онај кога желиш!”


Пакети хране често садрже изјаве о здравственим предностима или нутритивном квалитету одвојено од потребне етикете о нутритивним чињеницама. Можда се питате како све то схватити. Да ли су ови производи здравији? Треба ли их јести више?


Одговор: Компликовано је. Нарочито када су у питању тврдње о садржају шећера.


Шта је на етикети?


Управа за храну и лекове регулише тврдње о здрављу и садржају хранљивих материја на амбалажи хране и пића. У 2016, ФДА је ревидирала ознаку нутритивних чињеница како би навела и „укупне шећере“ и „додате шећере“. Пре овога је било тешко одредити колико се природно јавља у односу на додат шећер. Ово је отежало људима да доносе здравствене изборе на основу информација на етикети. Компаније за храну и пиће и даље прелазе на нови формат етикете, тако да можда још нећете видети ажурирану етикету на сваком паковању. Већина ће почети да користи нови формат етикете 2020. године, али неки произвођачи хране имају рок до средине 2021. да изврше промену.


Постоје неки докази да би промена могла имати огроман утицај не само на способност људи да доносе здравије одлуке, већ и на то колико шећера прехрамбена индустрија ставља у нашу храну. У сваком случају, читање етикете о нутритивним вредностима и листе састојака на упакованој храни је добар начин да сазнате и ограничите колико додатог шећера једете ви и ваша породица.


Али шта је са другим врстама тврдњи о садржају шећера, као што је „без додатог шећера“ које је скоро узвикивало са предње стране паковања? Ово може бити од помоћи, али само ако разумете шта заиста значе. Дакле, хајде да дефинишемо неколико уобичајених појмова.


Шта значе тврдње о садржају шећера?


Према ФДА, тврдње о садржају хранљивих материја описују ниво хранљивих материја (као што је шећер) у производу користећи изразе као што су „бесплатно“ и „низак“ или упоређују ниво хранљивих материја у производу са нивоом другог производа користећи термине као што су „смањено“ и „мање“. На пример:Производи са тврдњама о шећеру често садрже замену за шећер или нискокалорични заслађивач. Тако могу да садрже мање шећера, али да задрже слаткоћу која се очекује у храни или пићу.


Али само зато што производ има тврдњу о садржају шећера не значи да је добар за вас. На пример, слатка пахуљица за доручак може да тврди да има „смањен шећер“ (смањен од чега?) или да је „лагано заслађен“ (бесмислен, нерегулисан термин). Ово може преварити купце који су свесни здравља да помисле да је то бољи избор.


Истраживачи у једној студији били су изненађени када су открили да неки производи са тврдњама о ниским садржајем хранљивих материја заправо имају више те хранљиве материје него производи без тих тврдњи. Или производ може имати мање једног нездравог хранљивог састојка, али превише другог — што значи да уопште није бољи избор. Истраживачи су закључили да може бити погрешно донети одлуку о производу на основу тврдње о паковању.


Како направити здравије изборе

Када видите тврдњу о садржају шећера на производу, користите информације на етикети о нутритивним вредностима и листи састојака да бисте били сигурни да је то здравији избор. Упознајте препоручену дневну границу доданих шећера од стране Америчког удружења за срце. И следите ове опште савете:


Изградите општи образац здраве исхране, укључујући пуно воћа и поврћа.

Једите углавном храну богату хранљивим материјама, која обично садржи мање шећера.

Бирајте производе са мање додатог шећера.


Један од најбољих начина да смањите шећер у вашој исхрани је да ограничите слатке напитке, укључујући газирана пића, слатки чај, напитке од кафе, спортска и енергетска пића и слатке воћне сокове попут јабуке и грожђа. Нека вода буде ваш подразумевани избор.


Боттом лине

Ако редовно једете много слаткиша или пијете слатке напитке, проналажење заменских производа са мање шећера може бити добар начин да почнете да смањите и побољшате своје здравље. Пређите на незаслађене производе када је то могуће. Увек можете додати мало природног заслађивача – или природно слатког воћа – да бисте добили праву количину слаткоће без свих додатних калорија и додатих шећера.


Временом вам неће ни недостајати, ма колико вас гласно звали са полица са намирницама!

Претходна: Чињенице о шећеру и заменама за шећер

следећи: Предности монашког воћа за здравље